Essayah: Pikavippien sääntelyä edelleen tiukennettava

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vaatii tehokkaampaa puuttumista pikavippien haittavaikutuksiin. Hänen mielestään esitetyt muutokset eivät riitä, vaan tarvitaan tehokkaampaa lainsäädäntöä, tiukempia seuraamuksia ja parempaa valvontaa. Lisäksi tarvitaan nykyistä enemmän talous- ja velkaneuvontaa sekä sosiaalisen luototuksen laajentamista koko maahan.

– Lakiin tulisi mielestäni nykyistä selkeämmin kirjata kielto myöntää luottoa kuluttajalle, jolla on maksuhäiriömerkintä. Tällöin myös kieltoa kiertävä toiminta tulee selkeästi sanktioida, Essayah esitti Kristillisdemokraattien Pohjois-Savon piirin tilaisuudessa Kuopiossa.

Viime vuosina jatkuvasti lisääntyneet korkeakorkoiset kulutusluotot eli pikavipit ovat aiheuttaneet monille ihmisille pahoja velkakierteitä. Vaikka asiaan on pyritty lainsäädännöllisesti korjaamaan ja parhaillaan on myös vireillä hallituksen esitys tiukemman korkokaton asettamiseksi, ei ongelmiin ole pystytty riittävästi puuttumaan. Tehdyistä toimenpiteistä huolimatta ala kehittyy vielä nopeammin ja alan toimijat kehittävät tapoja kiertää vallitsevaa sääntelyä.

– Britanniasta Suomeen on tullut uusi pikavippimalli, jonka seurauksena pahimmassa tapauksessa myös velallisen lähipiirin talous romahtaa. Siinä luottotietonsa menettäneille tarjotaan lainoja siten, että lainan nostajaksi ja takaajaksi ryhtyy toinen henkilö, jolla ei ole maksuhäiriömerkintää ja jolla on omistusasunto, Essayah totesi.

Takuusäätiön mukaan kotitalouksien talous- ja velkaongelmat ovat tällä hetkellä korkeammalla tasolla kuin koskaan aikaisemmin ja arvioiden mukaan ongelmien määrä tulee tulevien vuosien aikana lisääntymään vielä entisestään. Vaikka pikavippien osuus kotitalouksien kaikista kulutusluotoista on edelleen pieni, on niiden määrissä myös kasvua.

– Kotitalouksien velkaantuminen kokonaisuudessaan on ongelma, johon tulisi puuttua mahdollisimman pikaisesti eikä jäädä odottamaan tilanteiden kärjistymistä, Essayah painottaa.