Sari Essayah: Hedelmiä ja kasviksia verotettava vähemmän

Elintarvikkeiden hintojen noustessa suomalaiset ostavat yhä vähemmän terveellisiä kasviksia ja hedelmiä. Elintarvikkeiden verotus Suomessa on korkea verrattuna muihin EU-maihin. Erityisen kipeästi terveellisten kasvisten ja vihannesten hinnan nousu iskee pienituloisten ja vähävaraisten lapsiperheiden kukkaroon.

 

  • Kristillisdemokraatit on esittänyt kasvisten ja hedelmien arvonlisäveron laskemista 14 prosentista 10 prosentin verokantaan. KD:n aiemminkin esittämä alv-ale keventäisi osaltaan ruokakassin hintaa ja helpottaisi ruuanhinnan historiallisesta noususta kärsiviä kuluttajia. Toki verotuksella voidaan ohjata kuluttajien valintoja myös kohti terveellisempiä ja kestävämpiä valintoja, Essayah toteaa.

 

  • Hevi-tuotteiden hintojen alentaminen ei johtaisi merkittävään verotuottojen alentumiseen, mutta lisäisi terveellisten tuoreiden vihannesten ja hedelmien kysyntää. Veronkevennyksestä hyötyisivät myös kotimaiset tuottajat kysynnän lisääntyessä. Uudistuksella olisi näin ollen myös positiivisia kansantaloudellisia ja työllistäviä vaikutuksia, Essayah sanoo.

 

Yhteys: Sari Essayah p. 0400 252 999